sobota 14. ledna 2012

Press Start to begin IDDQD [Vol.2]

Press Start Vol 1.
Jste-li fanouškem počítačových her, patrně vám neunikla již druhá akce cyklu Press Start, která se konala před několika dny v kinu Bio Oko. Pro ty z vás, kdo o této akci dosud neslyšeli, vězte, že Press Start je souborem přednášek a rozhovorů s tématikou počítačových her. Zatímco první díl akce se věnoval adventurám, ten druhý v pořadí se zabýval žánrem FPS, tedy hrami, na které se díváme z pohledu vlastních očí. Jistě není třeba dodávat, že právě tento žánr je pro existenci záchodů jako stvořený. I proto jsem na akci nemohl chybět ani já. Jako nejslibnější jsem vytipoval blok známého herního publicisty a bývalého šéfredaktora časopisu Score Honzy Modráka. Honza býval na FPS hry specialisotu již v dobách jejich vzniku, takže vám musí být jasné, že za svou herní praxi musel narazit na stovky, ne-li tisíce, herních záchodů. Očekávání tedy byla opravdu značná. Bohužel, s o to větším zklamáním musím konstatovat, že jediný záchod, který jsem nakonec na Press Start viděl, byl ten, na kterým jsem si před samotným začátkem odskočil. V průběhu Honzovy přednášky se pak návštěvníci Press Startu dočkali už jen jediné mimoděčné poznámky o záchodech ve hře Duke Nukem 3D, což je opravdu málo. Zajímavé ovšem je, že jiná dvě videoherní klišé - barely a bedny - zmíněny byly.
Jistou naději skýtal ještě rozhovor s Martinem Vaňem, vývojářem vojenské simulace ArmA, který hovořil o chystaném přírůstku do této série, hře ArmA 3. Nicméně ani on se o záchodech ve hře nezmínil a nám tak nezbývá než doufat, že bude tento aspekt v ArmA 3 zpracován důstojně.
Závěrem tedy mohu konstatovat, že ačkoliv byl druhý díl akce Press Start velmi zajímavý a poučný, ignorace záchodů ve hrách mě velmi mrzí. Osobně bych uvítal, kdyby se organizátoři rozhodli v některém z příštích dílů tuto chybu napravit zařazením bloku věnujícího se výhradně problematice záchodů ve hrách. Na to si ale ještě budeme muset počkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat